مجله ادبی آوانگارد/ برخلاف کشورما که در آن کتابنخوانی تبدیل به یک معضل فرهنگی شدهاست، در برخی از کشورهای توسعه یافته بحثهای جالبی در مورد کنترل عطش کتابخوانی برخی اقشار جامعه درگرفته است.
بعنوان مثال یک قاضی مطرح انگلیسی اخیر با صدور حکمی بای وزیر دادگستری انگلستان خواستهاست تا برای ورود کتاب به زندانهای انگلستان و ولز محدودیتهای بیشتری قائل شود.
در حال حاضر زندانیان حاضر در زندانهای عادی انگلستان علاوه بر امکان دسترسی به مخازن قابل توجه کتاب در داخل زندان، بواسطه داشتن اتصال دائمی به اینترنت میتوانند کتاب مورد نظر خود را از طریق آمازون سفارش داده و در داخل زندان تحویل بگیرند.
به گزارش روزنامه گاردین چاپ انگلستان، ماجرا از آنجایی آغاز شده که یک متهم به ایجاد یک آتش سوزی عمدی توانسته بود با همین امکان و با بهرهبرداری از عدم ممنوعیت برای خرید کتاب، دادگاه را برای تبرئه خود قانع کند. ظاهرا این متهم ۵۶ ساله که برای ایجاد یک آتش سوزی عمدی به زندان افتاده بود، دکترای ادبیات انگلیسی داشته و طبیعتاً نوع کتابهای مورد علاقه وی جهت مطالعه و سطح آن از کتب مورد استفاده دیگر زندانیان نیز متفاوت بوده است. و این مسئله نیز موردتوجه مسئولین زندان قرار داشته. اما از قرار معلوم زندانی مذکور در طول مدت چندماه با خرید کتابهایی در حوزه نورولوژی؛ عصبشناسی، و روانشناسی متوجه طرفندها و شیوههای تمارض به بیماری روانی شده و با ارائه یک دادخواست تجدید نظر توانسته قضات و هیئت منصفه را قانع کند که بیگناه است.
البته این موضوع درحال حاضر در محافل حقوق انگلستان و ولز مورد بحث و بررسی حقوقدانان قرار گرفتهاست. در انگلستان امکان نقد و تحلیل احکام و قوانین صادره از سوی هر یک از قوای سهگانه این کشور برای حقوقدانان و پژوهشگران مهیاست و آنها هیچگاه بخاطر نقد این احکام مستحق پرداخت هزینه نمیشوند، از همینروی قاضی دادگاه انگلیسی صادرکننده حکم، نیز اجرای حکم را براثر فشارهای وارده از سوی انجمنهای حمایت از زندانان و کانونهای مستقل حقوقی، منوط به تحقیق در مورد تبعات اجرای حکم کردهاست.