مهر/ معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به احتمال نقض برجام از طرف آمریکایی و به هر بهانه ای گفت: این ظرفیت در سازمان انرژی اتمی وجود دارد که سرعت فعالیتهای خود در حوزه های مختلف به ویژه حوزه غنی سازی را چندبرابر از دوره قبل از برجام افزایش دهد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: اخبار متناقضی درباره امضا شدن یا نشدن تمدید تعلیق تحریم ها از جانب رئیس جمهور امریکا منتشر می شود که هر یک از این دو حالت تأثیرات متفاوتی دارد، اما اگر تمدید نشود نقض برجام است و جمهوری اسلامی ایران طبعاً اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
وی با تبیین جزئیات گفتگوی تلفنی دو روز قبل رئیس سازمان انرژی اتمی با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: آقای صالحی در این گفتگوی تلفنی به آقای آمانو اعلام کرد که ما توافق پادمانی خود را اجرا می کنیم اما این را در نظر داشته باشند که اگر امریکایی ها تعهداتشان را انجام ندهند نباید انتظار داشته باشند که ایران به همکاری هایی که در دو سال اخیر پس از برجام با آژانس داشته است ادامه بدهد.
کمالوندی گفت: آقای صالحی در این مکالمه تلفنی خطاب به آقای آمانو اظهار داشت در چنین شرایطی آژانس این آمادگی را داشته باشد که نقض عهد از جانب دولت امریکا می تواند بر کاهش همکاری های ایران و آژانس تأثیر بگذارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین درباره واکنش آمانو به اظهارات صالحی گفت: آقای آمانو پرسش های مختلفی داشت و آقای صالحی نیز پاسخ های لازم را داد. آقای آمانو همچنین با اشاره به همکاری های خوب ایران و آژانس بر تلاش برای ادامه این همکاری ها تاکید کرد که البته آقای صالحی ادامه همکاری ها را مستلزم پایبندی همه طرف ها به تعهداتشان دانست.
وی افزود: البته در این مقطع و در این گفتگوی تلفنی آقای صالحی مشخص نکرد که ما به چه طریق همکاری هایمان را کاهش می دهیم اما قطعاً بخشی از تصمیمات مسئولان بالای نظام مربوط به همکاری های ما با آژانس است که از قبل پیش بینی های لازم را کرده ایم.
کمالوندی هشدار داد: اگر تمدید تعلیق تحریم ها در موعد مقرر امضا نشود بلافاصله در همان روز یا روزهای نخست پس از آن، نخستین اقدام متقابل را انجام می دهیم که البته درباره نوع همکاری هایی که کاهش خواهیم داد بعداً توضیح بیشتری می دهیم گرچه ما به تعهدات پادمانی که مربوط به پیش از برجام است پایبند بوده و خواهیم بود.
وی افزود: به نظر می رسد این هشدار برای بازدارندگی از اقدام آقای ترامپ لازم بود، ضمن اینکه ما نمی خواستیم اگر در شرایط پس از نقض فاحش برجام ازجانب دولت امریکا اقدامی کنیم، آژانس غافلگیر شود.
کمالوندی اضافه کرد: آقای صالحی در گفتگوی تلفنی با آقای آمانو اظهار داشت «ما این هشدار را می دهیم که بدانید روز بعد از نقض عهد از جانب امریکا، جمهوری اسلامی ایران اقداماتی را آغاز می کند و شما باید آمادگی مواجهه با آن را داشته باشید»؛ به نحوی در این گفتگوی تلفنی، ایجاد آمادگی برای غافلگیر نشدن آژانس نیز مد نظر ما بود.
وی درباره میزان تناسب اقدام متقابل ما در پاسخ به تمدید نشدن تعلیق تحریم ها گفت: آنچه مربوط به آژانس می شود نظارت بر تعهدات ما اعم از تعهدات بین المللی و تعهدات برجامی است. اینکه ما به مدیرکل آژانس اطلاع دادیم که اگر شرایط تغییر کند، روابط ما با آژانس نیز تغییر خواهد یافت، خودش یک اصل است اما اینکه اقدامات ما چه تناسبی داشته باشد به شرایط خاص آن مقطع و تصمیمات مسئولان عالی کشور باز می گردد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: آنچه برای ما اهمیت دارد، آمادگی لازم برای همه شرایط است به نحوی که اگر قرار باشد طبق نظر مسئولان ارشد نظام به فعالیت های هسته ای به ویژه غنی سازی سرعت بدهیم، آمادگی لازم را داشته باشیم.
کمالوندی افزود: در گزارش های ارائه شده به مسئولان بالای کشور اعلام آمادگی کرده ایم که این ظرفیت در سازمان انرژی اتمی وجود دارد که سرعت فعالیت های هسته ای در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه غنی سازی را چندین برابر بیش از دوره قبل از برجام افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: البته اینکه این سرعت چه اندازه باشد و میزان، سطح و درصد غنی سازی و سایر اقدامات چه باشد موضوعاتی است که به شرایط و تصمیم مسئولان نظام برمی گردد که البته اجرایش بر عهده ماست اما آنچه اهمیت دارد ظرفیت برای اجرای تصمیمات بزرگ است که در سازمان انرژی اتمی به خوبی از آن برخورداریم.
وی بار دیگر تاکید کرد: سازمان انرژی اتمی از نظر امکانات، ظرفیت ها، تجهیزات و متخصصان آمادگی بسیار بالا و خوبی دارد و در شرایطی است که اگر بخواهیم سرعت فعالیت های هسته ای به ویژه در حوزه غنی سازی را چند برابر کنیم قطعاً به مراتب بیش از سرعت این فعالیت ها در پیش از برجام است.
همچنین وزیر امور خارجه نیز امروز بعد از ورود به مسکو اعلام کردکه ایران انتخابهای گوناگونی دارد و در همه انتخابها حتما منافع مردم حفظ خواهد شد و به نظر ما منافع تقویت خواهد شد.
ظریف در پیشبینی از تصمیم ترامپ درباره برجام، با بیان اینکه معلوم نیست، اظهار داشت: یکی از سیاستهای آقای ترامپ این است که قابل پیش بینی نباشد، البته ایشان در حدی این سیاست را به نهایت خودش رسانده که آمریکا دیگر خیلی قابل اعتماد برای هیچ یک از شرکا نیست.
وزیر خارجه درباره اطلاع اروپاییها از تصمیم ترامپ نیز گفت: بعید میدانم خود ترامپ هنوز اطلاع داشته باشد که چکار میخواهد بکند، ولی حتما اروپاییها هنوز اطلاع ندارند ترامپ چه تصمیمی خواهد گرفت.
وی درباره قطعنامه شب گذشته کنگره آمریکا درباره آشوبهای اخیر در ایران نیز بیان کرد: مردم ما نشان دادند که از یک طرف بر حقوقشان مصر هستند و دولت و حاکمیت ایران هم به رعایت حقوق مردم که هم حق انتخاب و نقد دارند، تأکید دارد. این در حالی است که متحدان آمریکا در منطقه هیچ یک از این حقوق را برای مردم خود تأمین نمیکنند و نه دولت آمریکا و نه مجلس نمایندگان آمریکا، هیچ نگرانی از این واقعیت ندارند،
وزیر خارجه افزود: حنای این ادعاها رنگی برای هیچکس ندارد بخصوص برای مردم ایران.
ظریف درباره اینکه چقدر بر روی حمایت روسیه حساب میکنید؟ افزود: ما بیش از همه بر مردم خود حساب میکنیم، همواره گفتیم امنیت، آرامش و پیشرفت اقتصادی خود را از مردم خودمان داریم. روسیه همسایه مهمی برای ایران است و روابط بسیار خوبی داریم، همکاریهای راهبردی و اقتصادی بسیار خوبی داریم و اطمینان داریم روسیه این همکاریها که در جهت منافع دو کشور است، ادامه خواهد داد.