صبح نو/ متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست


همیشه هستند کسانی که تحت هر شرایطی دلشان می‌خواهد موضوعات مختلف ولو به شکل بحرانی آن را به منازعات سیاسی گره بزنند. هر اتفاقی، هر رخدادی و هر سوژه‌ای، می‌تواند فرصتی بکر برای این جماعت باشد تا با سیاست بازی‌های مرسوم خود، از رقیب سیاسی خود انتقام بگیرند.

همین چند ماه پیش بود که زلزله هولناک کرمانشاه دل بسیاری از ایرانیان را به درد آورد. در حالی‌که لزوم کمک رسانی به زلزله زدگان احساس می‌شد، زمزمه‌هایی از گوشه و کنار شنیده شد که در پی
سوء استفاده و سوء برداشت از زلزله بود. تمرکز این جماعت روی مسکن مهر و ادعای سست بودن سازه این پروژه بود که در دولت‌های نهم و دهم اجرایی شد.
در داستان زلزله کرمانشاه، اولین فردی که پروژه تخریب علیه جریان مقابل را آغاز کرد، آقای اسحاق جهانگیری معاون اول دولت بود. وی دولت سابق را متهم کرد که در استحام بخشی به سازه‌های مسکن مهر دقت لازم و کافی را به خرج نداده است.
موج سازی جهانگیری و طیف دنباله روی وی طوری بود که اساساً اصل مساله که لزوم امدادرسانی مناسب به زلزله زدگان بود، در محاق نادیدگی قرار گرفت. زلزله کرمانشاه آخرین فرصت ناب برای ماهی گیری اصلاح طلبان از آب گل آلود نبود؛ قصه بعدی تظاهرات مالباختگان مؤسسات مالی و اعتباری در مشهد در تاریخ 7 دی ماه بود. قصه‌ای که باز هم وجهه سیاسی به خود گرفت؛ این بار هم توسط اسحاق جهانگیری.
جهانگیری در واکنش به تجمع اعتراضی مالباختگان مؤسسات مالی در مشهد گفت: «مسائل اقتصادی را بهانه کرده‌اند که به نظر می‌آید پشت این قضیه مساله دیگری باشد که حتماً باید شناسایی شود. کسانی که بانی این قضایا در کشور هستند، دود آن به چشم خودشان خواهد رفت. آن‌ها فکر می‌کنند که با این کار به دولت آسیب می‌زنند.»
طولی نپایید که تجمع مشهد به سایر نقاط کشورهم تسری پیدا کرد. هر چند سویه‌های اقتصادی این تجمعات و اعتراضات با موج سواری رسانه‌های معاند از اقتصادی به اجتماعی و حتی سیاسی شیفت کرد، اما اصلاح طلبان همچنان معتقد بودند که کار، کار اصول گرایان است.
تعدادی از اصلاح طلبان با نگاهی تشکیک آمیزِ آغشته به نوعی توهم توطئه، مدعی شدند که عامل تحریک کننده چنین تجمعات و تظاهراتی، اصول گرایان و رسانه‌های منتسب به آنهاست. 

حزب کارگزاران در بیانیه‌ای که چند روز پس از آغاز تظاهرات منتشر کرد، انگشت اتهام خود در شکل گیری چنین محافلی را به سوی رقیب اصول گرای خود نشانه رفت و تاکید کرد: «اتفاقاً یکی ازعلل ناامیدی مردم و به صحنه آمدن برخی از آنان همین نکته است که این دولت را قادر به اجرای وعده‌های خود نمی‌دانند و ریشه این عدم اقتدار دولت را در عدم اختیار آن می‌دانند. مردم فکر می‌کنند دولت در برابر جناح شکست خورده در انتخابات مجبور به عقب ‌نشینی شده است و دیگر نمی‌تواند به وعده‌های خود عمل کند. دوستانی که در نمازهای جمعه، صداوسیما، روزنامه‌های حاکمیتی و شبکه‌های اجتماعی از موضع اولترا انقلابی بر دولت می‌تازند و فکر می‌کنند با سؤال، استیضاح و تخریب رییس جمهور می‌توانند حساب خود را از این دولت جدا کنند، اشتباه می‌کنند. همان اشتباهی که در برخی شهرها در روز اول مرتکب آن شدند و هنوز به ظهر نکشیده شعارهای اقتصادی به شعارهای سیاسی و شعار علیه دولت به شعار علیه کل نظام بدل شد.»
دو روز پیش هم 16 تن از فعالین اصلاح طلب نظیر تاجزاده، عرب سرخی و حجاریان در بیانیه‌ای، دغدغه اصلی این روزهای مردم در پیگیری مجدانه مطالباتشان در حوزه اقتصادی از سوی مدیران و مسوولان را نادیده گرفتند و با سیاسی کردن فضا، توپ تقصیر را به زمین رقیبان خود انداختند. در بخشی از بیانیه این 16 نفر آمد: «در این شرایطی که جناح تندروی مخالف دولت با تکیه بر تریبون‌ها و رسانه‌های خود به ویژه صداوسیما مستمراً یأس و ناامیدی نسبت به نهادهای برآمده از رأی مردم را به جامعه تزریق کرد. ما از حق اعتراض شهروندان و هر گروهی از مردم دفاع می‌کنیم و این اعتراض‌ها را به نفع حکومت و جامعه می دانیم.» 
حمله برخی احزاب و چهره‌های اصلاح طلب به جناح منتقد دولت و مقصردانستن ایشان در آغاز و دامن زدن به اعتراضات اخیر، در حالی بود که مجمع روحانیون مبارز به عنوان یکی از ستون‌های جبهه اصلاح طلبی در بیانیه‌ای موضعی شفاف علیه جریان ضد انقلاب گرفت.در بخشی از بیانیه این مجمع آمده است: «مردم فهیم و رشید ایران هرگز جنایات و دشمنی فریبکاران فرصت طلب را از آغاز انقلاب، دوران جنگ تحمیلی و تحمیل تحریم‌های غیرانسانی و دیگر اقدامات دشمنانه فراموش نخواهد کرد و به خواست خداوند حل مشکلات و تأمین خواسته‌های بحق خود را با روش اصلاح طلبانه و با تکیه بر وحدت و همدلی داخلی و ملی تحقق خواهند بخشید.»

حملات تند و تیز شخصیت‌ها و برخی احزاب اصلاح طلب به جناح مقابل خود، در کنار بیانیه ضد آشوب مجمع روحانیون مبارز نشانی از نوعی گسیختگی در تبیین نهایی راهبردها در این جبهه سیاسی دارد.

با کانال تلگرامی «یا مهدی نیوز» همراه شوید