تابناک/ متن پیش رو در تابناک منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آیا دولت آمریکا، رسانه رسمی یک کشور را از تحریم میکند؟پس از ناآرامیهای اخیر در برخی شهرهای ایران، برخی مقامات دولت آمریکا از تحریم شماری از نهادها و مقامات ایرانی به بهانه مقابله با ایران ناآرامیها خبر دادند و در این میان مکرراً نام صداوسیما به عنوان یکی از اهداف تازه تحریمهای دولت آمریکا مطرح شد؛ تحریمی که حتی در دوران جنگ سرد نیز سابقه نداشته و رسانه رسمی هیچ کشوری تاکنون در لیست تحریمها قرار داده نشده است.
با وقوع سلسله ناآرامیهایی در برخی شهرهای تهران، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با انتشار مجموعهای توییت کوشید خود را حامی فرصت طلبانی بخواند که از اعتراضات آرام و منطقی مردم سواستفاده کرده بودند و این عده را نماینده مردم ایران جا بزند. حتی نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل خواستار برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل برای موضع گیری درباره ایران شد که با مخالفت و طعنه دیگر کشورها همراه شد.
در این میان مقامات دولت آمریکا به بهانه وقوع این ناآرامیها، برای دور تازهای از تحریمها دورخیز کردند و وعده دادند سازمانها و مقاماتی که با فرصت طلبان مقابله کردند، تحت تحریم دولت آمریکا قرار میگیرند. ابتدا خبرگزاری فرانسه این تحرکات را رسانهای کرد و در ادامه بیبیسی به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا مدعی شد تحریمهای جدید علیه ایران ممکن است علاوه بر صدا و سیما، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران را نیز شامل شود.
اگر دولت آمریکا سازمان صداوسیما را تحریم کند، این برای نخستین بار است که رسانه رسمی یک کشور از سوی آمریکا تحریم میشود. حتی در دوران جنگ سرد نیز سابقه چنین تحرکاتی علیه تلویزیون کشورها وجود نداشته اما به نظر میرسد پس از مخدوش کردن منابع بانکی حاکمیتی ایران و صدور احکام قضایی در آمریکا برای مصادره و فروش اموال ملی ایران در آمریکا، اکنون وقت آن رسیده تا رسانه ملی ایران نیز مورد هدف قرار گیرد.
سختترین برخوردی که تاکنون در آمریکا در قبال یک رسانه اتخاذ شده درباره راشاتودی بود که اخیراً به واسطه متهم شدن روسیه به دخالت در انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا، به عنوان رسانه خارجی طبقه بندی شد و در مقابل روسیه نیز اقدامات متقابلی را درباره رسانهها و خبرنگاران آمریکایی مستقر در خاک روسیه طراحی و اجرا کرد. با این اوصاف در صورت تحریم صداوسیما، خصمانهترین رویکردِ ممکن در قبال صداوسیما در آمریکا در پیش گرفته شده است.
پس از حوادث سال 1388، برخی جریانات در اروپا تلاش کردند صداوسیما را در دادگاههای اروپایی محکوم کنند که در اغلب موارد این پروندهها شکست خورد و صداوسیما محکوم نشد. با این حال با توجه به آنکه دولت آمریکا میتواند مستقیماً چنین تحریمهایی علیه صداوسیما وضع کند و پیگیری قضایی در آمریکا برای لغو این تحریمهای صداوسیما نسبت به اروپا بسیار دشوارتر است، در صورت وضع چنین تحریمهایی از سوی ترامپ، لغو آنها به سختی قابل تحقق است و یک جنگ رسانهای کلید خورده است.
همزمان با این تحرکات ضدایرانی، برخی عناصر در توییتر با هشتگ #BanIRIB زمینه را فراهم کردند تا این اقدام خلاف مصالح ملی و خلاف آزادی بیان از سوی مقامات دولت ترامپ، به عنوان خواسته مردم ایران جا زده شود. بدین ترتیب احتمالا با طرح این ادعای واهی که تحریم تلویزیون خواسته مردم ایران است، رسانه ملی را تحریم کند و تولید و عرضه محتوا برای تلویزیون به مراتب پیچیده تر از قبل شود.