فرارو
فرارو/ فشار های ایالات متحده آمریکا به ایران روز به روز بیشتر می شود. این فشار چند جبهه را در بر می گیرد و در تمام این جبهه ها آمریکا فعالیت گسترده ای علیه ایران را سازماندهی کرده است. در این بین یک ائتلافی هم علیه ایران تشکیل شده است که در صدر آن مثلث آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی قرار دارد. این ائتلاف به نوعی به دنبال محاصره ایران وپیوستن اتحادیه اروپا، چین و روسیه به ائتلاف است، البته هدف اصلی اتحادیه اروپا است.
به گزارش فرارو، جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا امروز تلاش های دیپلماتیک در راستای افشای مقاصد و اقدامات ایران در منطقه برای جامعه بین المللی مفید دانست.
این اظهار نظر یک روز پس از کنفرانس خبری نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل مطرح شد. نیکی هیلی در این کنفرانس خبری بقایای موشکی را به نمایش گذاشت که گفته میشود، شورشیان حوثی در یمن آن را ماه گذشته به سمت فرودگاه بینالمللی ریاض در عربستان سعودی شلیک کردند.
هیلی ایران را به ارسال موشک و تسلیحات برای حوثیهای یمن متهم کرد و این اقدام را نقض قطعنامه های شورای امنیت دانست. در مقابل ایران با رد این اتهامها مدارک ارائه شده در این باره را جعلی و ساختگی توصیف کرد.
در حالیکه آمریکا در این زمینه ایران را متهم می کند اما فرانسه با احتیاط در این باره اظهار نظر کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در پاسخ به سئوال خبرگزاری رویترز در مورد مدارک ارائه شده از سوی آمریکا گفت: «دبیرخانه سازمان ملل متحد در این مقطع هنوز به نتیجهای نرسیده و فرانسه همچنان در حال بررسی اطلاعاتی است که در اختیار دارد.»
این سخنگو اما گفت فرانسه همچنان نگران برنامه موشکی ایران است و از این کشور خواسته تا به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد پایبند باشد.
درکنار این اتفاق فشار های دولت آمریکا به ایران در محدوده برجام نیز ادامه دارد. با وجود اینکه کنگره آمریکا بعد از ضرب الاجل دو ماهه برای تصمیم گیری درباره برجام در این مورد سکوت کرد تا پرونده به کاخ سفید برگردد، اما همچنان فضای برای همکاری شرکت های خارجی با ایران مناسب نیست و احتمال بازگشت تحریم سخت علیه ایران وجود دارد.
خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از یک منبع مطلع در شرکت دولتی نفت چین نوشت، در صورتی که شرکت فرانسوی توتال تصمیم بگیرد به خاطر تحریمهای جدید آمریکا پروژه گاز بزرگ در ایران را رها کند این شرکت حاضر است جای توتال را بگیرد.
شرکت فرانسوی توتال در ماه ژوئیه قراردادی به ارزش یک میلیارد دلار برای توسعه میدان گاز پارس جنوبی امضا کرد که این توافق بزرگترین سرمایهگذاری یک شرکت غربی در ایران پس از لغو تحریمهای بینالمللی در نتیجه توافق هستهای سال ۲۰۱۵ است.
فعالیت توتال در آمریکا بسیار گستردهتر است و مدیرعامل آن گفته است اگر ما اجازه فعالیت در ایران نداشته باشیم آن کشور را ترک خواهیم کرد.
این توافق مربوط به توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که بزرگترین میدان گاز جهان است و به گفته یک منبع ارشد مطلع در پکن که از مفاد توافق مشترک اطلاع دارد در صورتی که شرکت توتال فعالیت خود را در این پروژه متوقف کند، شرکت نفت دولتی چین، سهام ۵۰.۱ درصدی شرکت توتال را در اختیار خواهد گرفت.
در حال حاضر ۳۰ درصد سهام این پروژه متعلق به شرکت دولتی نفت چین و ۱۹.۹ درصد دیگر آن متعلق به شرکت ایرانی پتروپارس است.
در همین حال خبر می رسد که کنگره آمریکا به دنبال تصویب طرحی است که فروش هواپیما به ایران را دشوار و محدود سازد.
راجر ویلیامز نماینده ایالت تگزاس در کنگره به المانیتور گفت: «این (طرح) هیچکسی را از فروش چیزی (به ایران) منع نمیکند. این (طرح) فروش (هواپیما) را متوقف نمیکند. این فقط باعث میشود قرارداد مذکور از دریچه دیگری عبور کند.»
المانیتور در ادامه اضافه کرد: «این طرح وزارت خزانهداری آمریکا را مجبور میکند تا به کنگره اطمینان دهد که مجوز فروش هواپیمای مسافربری به ایران، خطر پولشویی یا تروریسم ندارد.»
از طرف دیگر قرارست به زودی مایک پنس معاون رییس جمهور آمریکا به خاورمیانه سفر کند. گفته می شود از اهداف اصلی این سفر مقابله با ایران و تقویت ائتلاف منطقه ای علیه جمهوری اسلامی است.
دکتر علی بیگدلی تحلیلگر مسائل سیاسیت خارجی در گفت و گو با فرارو درباره تلاش های تازه ایالات متحده عیله ایران گفت: «ما هر روز شاهد ایجاد امواج تهدید از جانب مثلث شوم اسرائیل، عربستان و آمریکا هستیم. هر روز فشارها بر ایران بیشتر می شود. اما در این بین ضلع چهارمی هم وجود دارد که اهمیت زیادی دارد که آن هم ضلع اتحادیه اروپاست که از برجام حمایت می کند اما در ارتباط با بحث موشکی با ایران اختلاف دارد و موضع همسو با آمریکا اتخاذ می کند.»
به گفته بیگدلی: «اگر این مثلث تبدیل به مربع شود و اتحادیه اروپا هم به آن اضافه شود قطعا تحریم های سختی علیه ایران اعمال خواهد شد. با این اتفاق ایران یکی از شرکای مهم خود را از دست خواهد داد و موقعیت تازه ای که پس از برجام ساخته شده بود به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد.»
به گفته این کارشناس مسائل سیاست خارجی درباره تصمیم امریکا در قبال برجام گفت: «اگرچه برجام از کنگره برگشته است و ترامپ و دولت آمریکا قرار است تا ژانویه 2018 در این باره تصمیم بگیرند، اما هنوز مشخص نیست دولت آمریکا چه تصمیمی خواهد گرفت. هیچ نشانه ای هم وجود ندارد که به طور قطع مشخص کند رییس جمهور آمریکا برجام را نقض می کند.»
او افزود: «اگر ترامپ برجام را نقض کند اتحادیه اروپا بازار 500میلیاردی آمریکا را به خاطر ایران رها نمی کند. در نتیجه ایران باید حتی المقدور با اتحادیه اروپا همراهی کند و این همراهی اروپا را از دست ندهد، اگر اتحادیه اروپا را در موضوع برجام از دست دهیم موازنه قدرت در منطقه کاملا به نفع عربستان به هم خواهد خورد.»
بیگدلی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه توپ برجام هم اکنون در زمین ترامپ است، آیا ممکن است او در تصمیم متفاوت دیگری برجام را لغو کند؟، گفت: «اکنون آمریکا بیشتر از برجام گرفتار کره شمالی است، در نتیجه پیش از اینکه بخواهند تکلیف برجام را روشن کنند باید ابتدا مسئله کره شمالی حل شود، در همین رابطه تیلرسون هم اعلام کرد که آمریکا بدون هیچ پیش شرطی حاضر است وارد مذاکره با کره شمالی شود. این در واقع انداختن شمشیر از سوی آمریکایی در برابر کره شمالی برای حل شدن مسئله حداقل در این مقطع زمانی است.»
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در باره احتمال کنارگیری توتال و دیگر شرکت های خارجی از جمله شرکت هواپیما سازی از همکاری با ایران در پی فشارهای امریکا اظهار کرد: «در مورد توتال که بیشترین سرمایه گذاری بعد از برجام را در ایران انجام داده است، در قرار داد ذکر شده که اگر باز مشکلات تحریم های آمریکا به وجود آید توتال موظف است که همکاری اش را ادامه دهد و اگر هم نداد باید جریمه اش را پرداخت کند. توتال با توجه به سرمایه گذاری های هنگفتی که در آمریکا کرده است، بعید است که مایل باشد بازار آمریکا را از دست دهد حتی اگر مجبور شود به ایران جریمه بپردازد.»
او افزود: «اما در مورد شرکت های هواپیماسازی و هنوز تصمیم قطعی اتخاذ نشده است. حالا ایران قرار است از بوئینگ هواپیما بخرد این به نفع بوئینگ و آمریکا هم هست. از طرف دیگر ایرباس هم برای اروپایی ها اهمیت دارد. هنوز تصمیم قطعی در این مورد اتخاذ نشده است در کنگره آمریکا هم بر سر این موضوع اختلاف وجود دارد. ولی آنچه که بیشتر از همه در معرض تهدید است قرارداد با توتال است.»