ایسنا
ایسنا/ کنگره آمریکا که پیش از این نیز بارها تلاش کرده بود با ایجاد موانع قانونی امکان فروش هواپیما به ایران را متوقف کند، یک بار دیگر و این بار با امید به همراهی رییس جمهور ایالات متحده اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده است.
هرچند مجوز فروش هواپیماهای مسافری به ایران صراحتا به عنوان جزئی از برجام به رسمیت شناخته شده و طرف های مقابل بارها به حق ایرانی ها در استفاده از این امکان صحه گذاشتهاند اما انحصار نسبی موجود در صنعت هوایی جهان دست ایالات متحده در تنظیم محدودیت های جدید را باز گذاشته است.
در طول سال های گذشته هر هواپیمایی که حداقل 10 درصد از تجهیزات آن در آمریکا یا از سوی شرکت های این کشور ساخته شده باید برای فروش به ایران مراحل دریافت مجوز از خزانه داری این کشور را طی می کرد و این امر خود وارد شدن هواپیماهای جدید به ایران را بسیار طولانی و دشوار کرده بود.
هرچند شرکت های ایرانی و فروشندگان تحت قرارداد با آنها با این محدودیت ناعادلانه کنار آمدند و چند هواپیمای وارد شده به ایران، همچنین قراردهای نهایی شده میان طرفین از زیر ذره بین اوفک رد شدند اما باز هم آمریکا به دنبال سنگ اندازی جدید حرکت می کند.
کنگره این کشور که پیش از این نیز تلاش کرده بود اجازه فروش هواپیما به ایران را از بین ببرد و البته در تلاش های قبلی با مخالفت و تهدید به وتوی اوباما مواجه شده بود، این بار و تحت تاثیر حضور ترامپ در کاخ سفید قصد دارد شانس خود را بار دیگر امتحان کند.
مجلس نمایندگان آمریکا در مصوبه ای جدید این ممنوعیت را تصویب کرده و در صورت تایید سنا و عدم مخالفت ترامپ به قانون تبدیل می شود.
هرچند این بار به نظر می رسد تندروهای آمریکایی برای پیگیری طرح خود پشتیبانی قوی تری دارند اما در طول سال های گذشته به خوبی اثبات شده که خروج به تنهایی آمریکا از برجام تنها این کشور را متضرر خواهد کرد و اقدامات این چنینی در شرایطی که تمام نهادهای بین المللی وفاداری ایران به برجام را تایید کرده اند، جز انزوای آمریکا نتیجه دیگری نخواهد داشت.
از سوی دیگر همانطور که پیش از این مقامات ایرانی بارها اعلام کرده بودند، ورود به بازار ایران برای بسیاری از شرکت های بین المللی از جمله آمریکایی و به طور خاص هواپیماسازی بویینگ فرصتی غیر قابل چشم پوشی است و همانطور که تاکنون فعالان اقتصادی سیاسیون را با خود همراه کرده اند در طرح جدید نیز بعید به نظر می رسد سیاست بر اقتصاد چیره شود.