پارسه گرد

پارسه گرد/ شستن مرغ خام پیش از درست کردن غذا، احتمال بروز مسمومیت غذایی را افزایش می‌دهد؛ این مسمومیت از باکتری‌هایی تحت عنوان کامپیلوباکتر (campylobacter) ناشی می‌گردد.
آبی‌که از شستن مرغ خام در سینک ظرف‌شویی به اطراف می‌پاشد می‌تواند منجر گردد که باکتری‌ها، روی دست، کابینت‌ها، لباس و وسایل آشپزی پخش شوند.
قطرات آبی که به اطراف پرت می‌شوند، قادرند تا فاصله 50 سانتی‌متری در همه جهات پخش شوند؛ و فراموش نکنید که تنها با تعداد بسیار اندکی باکتری کامپیلوباکتر کافی است تا مسمومیت غذایی ایجاد گردد.
مسمومیت با کامپیلوباکتر، می‌تواند منجر به شکم‌ درد، اسهال شدید، تب و استفراغ شود. علائم و نشانه‌های بیماری، دو تا پنج روز بعد از مصرف مرغ آلوده به باکتری شدت پیدا می‌کنند؛ ولی بعضی افراد بدون نیاز به درمان و مراقبت پزشکی، بعد از 2 تا 5 روز خودبه‌خود بهبود پیدا می‌کنند.
در برخی موارد، عفونت کامپیلوباکتر ممکن است منجر به بروز سندروم روده تحریک‌پذیر (آی بی اس)، آرتریت غیر چرکی حاد، سقط جنین و سندرم گین‌باره :نوعی نوروپاتی که سبب نارسایی عصبی- عضلانی می‌گردد.) شود. در کودکان، سالخوردگان و افرادی که سیستم دفاعی بدن‌شان ضعیف است نظیر مبتلایان به سرطان یا ایدز، این عفونت می‌تواند منجر به مرگ گردد.

قطره‌های آلوده آب
شستن مرغ خام و برداشتن خون و رگه‌های سرخ موجود در آن، باعث تمیزی و از بین رفتن باکتری‌ها نمی‌شود؛ فقط از راه پختن، تمام آلودگی‌های مرغ رفع می‌شوند. منجمد کردن مرغ هم می‌تواند تاثیر و فعالیت کامپیلوباکتری‌ها را کاهش بدهد اما به‌طور کامل آن‌را از بین نمی‌برد. تنها راهی که می‌توان به‌شکل کامل از آسیب‌های کامپیلوباکتر رها شد، پختن کامل و دقیق مرغ است.

این توصیه در نوع خود تازگی ندارد، اما بعد از تحقیق گسترده‌ای که آژانس استانداردهای غذایی (FSA) انجام داد، این توصیه‌های بهداشتی بار دیگر تکرار شدند؛ تحقیقات نشانگر آن بود که هنوز هم 44% مردم مرغ خام را قبل از مصرف می‌شویند. هم‌چنین نتایج حاکی از آن بود که علی‌رغم این که اکثر مردم (90%) با باکتری سالمونلا (salmonella) و 28% با باکتری ای کولی (E.coli) آشنایی دارند ولی هنوز هم تعداد زیادی از مردم باکتری کامپیلوباکتر (campylobacter) را نمی‌شناسند. به گفته نماینده آزانس استانداردهای غذایی، اغلب مسمومیت‌های غذایی به‌ دلیل کامپیلوباکتر اتفاق می‌افتد و تنها تعداد کمی از مسمومیت‌ها در رابطه با ای‌کولی و سالمونلا روی می‌دهند.


جلوگیری از مسمومیت کامپیلوباکتری
مرغ را بسته‌ بندی کنید و در فریزر، به‌ حالت منجمد نگهداری کنید.

مرغ بسته‌ بندی شده را در کف فریزر نگهداری کنید؛ تا آب آن روی دیگر غذاها و بسته‌های موجود در فریزر نریزد و آن‌ها را با باکتری‌هایی نظیر کامپیلوباکتر آلوده نسازد.
پختن مواد غذایی، تمام باکتری‌ها اعم از کامپیلوباکتر را از بین می‌برد؛ این در حالی است که شستن مرغ خام سبب می‌گردد تا این باکتری‌ها با قطرات آب به اطراف پخش شوند.
لوازم آشپزخانه که در نزدیکی مرغ خام بوده‌اند را بشویید.
تمام وسایل و ابزار آشپزخانه که در تماس با مرغ خام قرار دارند نظیر تخته گوشت، چاقو و بخش‌هایی از سینک که مرغ به آن‌ها مالیده می‌شود را به‌خوبی بشویید. دست‌ها را نیز بعد از کار کردن با مرغ خام، با آب گرم و صابون بشویید؛ این امر تاحدودی از پخش شدن باکتری کامپیلوباکتر جلوگیری می‌کند.
مرغ را به‌ طور کامل بپزید.
از پخت کامل مرغ قبل از آوردن آن سر میز غذا، مطمئن شوید. بخش‌های ضخیم‌تر را با چاقو برش دهید و میزان پختگی آن‌را بررسی کنید. مرغ پخته نباید صورتی و آب‌دار باشد.

درمان مسمومیت کامپیلوباکتری
راه‌های درمانی خانگی، می‌تواند نوشیدن آب فراوان و خوردن سرم خوراکی آب‌رسانی به بدن باشد تا از کاهش آب بدن جلوگیری گردد. در صورت امکان، غذاهایی مصرف کنید که سبک باشند و راحت هضم شوند. برای عفونت‌های شدید گاهی از آنتی‌بیوتیک هم استفاده می‌شود.

در صورت مشاهده هر یک از موارد و نشانه‌های زیر، به یک مرکز درمانی مراجعه کنید:
استفراغ که بیش از دو روز به‌ طول بی‌انجامد
آب نتواند بیش از یک روز در بدن‌تان باقی بماند
اسهالی که بیش از سه روز ادامه داشته باشد
وجود خون در استفراغ
وجود خون در روده
تشنج
تغییر در حالت روانی و ذهنی، مانند گیجی
دوبینی
حرف زدن نامفهوم و هذیان
علایم ناشی از کاهش آب بدن مانند خشکی دهان، چشمان گودرفته، ناتوانی در ادرار یا داشتن ادرار غلیظ و باریک و متعفن
اگر در طول دوران بارداری به مسمومیت غذایی مبتلا شدید، به سرعت پزشک خود را در جریان بگذارید؛ زنان باردار به مراقبت‌های ویژه‌ای نیاز دارند.