ورزش 3
ورزش 3/ با انجام قرعه کشی جام جهانی و هم گروهی با غول های اروپا و افریقا حالا همه در اندیشه کشف راهی هستند که با طی کردن آن مسیر صعود هموار شود.
هم گروهی با پرتغال(قهرمان یورو2016) و اسپانیا (قهرمان جام جهانی در سال 2010) به عنوان دو غول اروپایی همین طور مراکش به عنوان قدرت تازه ظهور کرده و اوج گرفته فوتبال آفریقا که نمایشی سوای از تمام نماینده های قاره سیاه ارائه می دهد باعث شد تا برخلاف اعضای تیم ملی موجی از ناامیدی در راه تجربه اولین صعود از مرحله گروهی طرفداران ایرانی را فرا بگیرد.
شاید در نگاه اول قرار گرفتن رد چنین گروه دشواری که بسیاری آن را گروه مرگ نامیدند به ناامیدی از رسیدن به رویای صعود و برد در جام جهانی تبدیل شود اما واقعیت امر این است که هر سه حریف ایران در روسیه 2018 در کنار قدرتی که دارند با ضعف هایی نیز روبرو هستند که با بهره بردن از این ضعف ها می توان مسیر صعود احتمالی تیم ملی و خلق یک شگفتی بزرگ را کشف کرد. از همین رو به بررسی و آنالیز این حریفان پرداختیم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
پرتغال:
متکی به CR7 با مدافعان کناری آسیب پذیر
تیم سوم رنکینگ فعلی فیفا و قهرمان یورو 2016 در فرانسه به عنوان سرگروه در گروه B قرار گرفت تا برای هفتمین بار حضور در جام جهانی را تجربه کند . این تیم در ادوار گذشته جام جهانی موفقیت چندانی کسب نکرده و شاید بهترین مقامی که در جام جهانی کسب کرد درسال 1966 بود که با رهبری اوزه بیو توانست مقام سومی جهان را کسب کند . ایران و پرتغال در حالی باز هم در یک گروه قرار گرفتند که دو تیم در جام جهانی 2006 نیز هم گروه بودند . پرتغال در اولین بازی گروه به مصاف ایران رفت و توانست با 2 گل دکو و رونالدو از سد ایران بگذرد . پرتغالی ها در این طول این 12 سال پیشرفت به سزایی داشتند و توانستند با تغییر نسل طلایی ، نسلی جوان و با استعداد با رهبری کریستیانو رونالدو را جایگزین کنند . پرتغال عملکرد خوبی در یورو 2008 و جام جهانی 2010 و2014 نداشت ولی کسب مقام سوم در یورو 2012 و قهرمانی در یورو 2016 مزد زحماتی بود که در این راه کشیدند.
پرتغال در گروه B مقدماتی جام جهانی با کشور های مجارستان ، لتونی ، جزایر فارو ، آندورا و سوئیس هم گروه شد . گروهی نسبتا آسان و مهم ترین رقیب آنان در این گروه سوئیس بود . در اولین گام پرتغال به مصاف سوئیس رفت و در کمال ناباوری با 2 گل بازی را واگذار کرد . پس از این شکست سنگین در مقابل سوئیس که فرناندو سانتوس را تا پای اخراج برد روند صعودی آغاز شد . شاگردان سانتوس به ترتیب آندورا و جزایر فارو را با 6 گل مجارستان را با سه گل ، لتونی را با 4 گل شکست دادند و با 12 امتیاز پشت سر سوئیس در رده دوم ایستادند . با شروع دور برگشت روند صعودی آن ها تغییر نکرد . پرتغال بار دیگر مجارستان ، لتونی ، جزایر فارو و آندورا را شکست داد و هفته ماقبل آخر پس از تیم سوئیس با اختلاف 3 امتیاز در رده دوم قرار داشت. هفته آخر هفته حیاتی برای تیم پرتغال بود آن ها در آخرین هفته می بایست به مصاف سوئیس صدرنشین می رفتند و به دنبال به کسب پیروزی در این بازی بودند تا بتوانند به طور مستقیم به مرحله بعد صعودکنند. این اتفاق افتاد پرتغال با گل های دجورو(گل به خودی ) و آندره سیلوا توانست تیم سوئیس را شکست بدهد و به طور مستقیم به جام جهانی صعود کند .
آن ها تابستان امسال نیز در روسیه حضور داشتند تا به عنوان قهرمان اروپا در جام کنفدراسیون ها به میدان بروند. شاگردان سانتوس در گروه A با کشور های روسیه ، مکزیک و نیوزلند هم گروه بودند . پرتغال در مرحله گروهی روسیه و نیوزلند را شکست داد ولی در مقابل مکزیک به تساوی 2-2 رسید . با 7 امتیاز صدرنشین گروه شده و به مرحله بعدی صعود کرد در مرحله بعد با 3 گل مغلوب تیم شیلی شد و از رسیدن به فینال باز ماند تا برای تصاحب جایگاه سومی بار دیگر به مصاف مکزیک برود . بازی در وقت های قانونی با نتیجه 0-0 به پایان رسید و در وقت های اضافه این تیم توانست با گل های آندره سیلوا مکزیک را شکست بدهد و مقام سومی جام کنفدراسیون ها را کسب کردند . عملکرد خوب پرتغال باعث شد که آن ها برای تابستان سال بعد امیدوار بشوند .
آنالیز:
پرتغال از 4-4-2 ذوزنقه استفاده می کند . چیدمانی از تاکتیک پرحرف و حدیث 4-4-2 که در این آرایش بر خلاف آرایش های دیگر 4-4-2 شاهد چیدمانی مدرن تر است . در این روش تاکتیکی عملا بازیکنی به عنوان هافبک تهاجمی حضور ندارد و هافبک های بازیساز در پست وینگر راست و یا چپ حضور پیدا می کنند.
نقاط قوت:
پرتغال به دلیل حضور بازیکنان سرعتی در ترکیب اصلی تیمی سرعتی لقب گرفته و این موضوع در آرایش این تیم نیز تاثیر می گذارد . به دلیل سرعتی بودن مدافعان راست و چپ بیشتر مواقع مدافعان کناری نقشی تهاجمی دارند تا به نوعی نقش وینگر را ایفا کنند، اورلب های مدافعان کناری نقش مهمی در حملات دارند. حضور په په و لویس نتو در دفاع و ویلیام کاروالیو و ژائو موتینیو به عنوان هافبک تدافعی که میل به عقب دارند باعث می شود در صورتی که مدافعان کناری به جلو می روند آن ها جایگزین این مدافعان در مواقع ضد حمله رقیب باشند.
نقش اصلی بازیسازی در این تیم برعهده هافبک های چپ و راست است. برناردو سیلوا ستاره منچستر سیتی و ریکاردو کوارشما ستاره بشیکتاش این نقش مهم را برعهده دارند . آن ها می توانند با استفاده از هوش بالای خود در امر بازیسازی به راحتی مهاجمان را صاحب موقعیت می کنند .حضور کریستیانو رونالدو بهترین بازیکن جهان به همراه آندره سیلوا خط حمله تیم پرتغال را مرگبار کرده است . کریستیانو رونالدو در تیم ملی پرتغال نقش متفاوتی را نسبت به رئال مادرید ایفا می کند او در رئال مادرید در نقش وینگر راست حضور دارد اما در تیم ملی نقش مهاجم را بازی می کند. او و آندره سیلوا که دو بازیکن از دو نسل مختلف پرتغال هستند به نوعی مکمل هم عمل می کنند .
از دیگر نقاط قوت پرتغال حضور بازیکنان با استعداد بسیار در لیگ های معتبر اروپایی و لیگ پرتغال می توان نام برد . این موضوع باعث شده دست سانتوس برای انتخاب بازیکنان در جام جهانی باز ترباشد. بهترین مثالی که می توان زد حضور گونچالو گوئدس ، هافبک راست پاریسن ژرمن که این فصل در والنسیا به صورت قرضی بازی می کند و کوین رودریگز مدافع راست رئال سوسیداد که برای اولین بار در بازی دوستانه با آمریکا لباس تیم ملی پرتغال بر تن کردن با عملکرد موفقی که در بازی های دوستانه اخیر داشتند . سانتوس را بیش از پیش برای انتخاب بازیکن های جدید امیدوار می کند.
نقاط ضعف:
بارزترین نقطه ضعف این تیم جناح راست و چپ دفاعی این تیم می باشد . حضور سمدو به عنوان مدافع راست این منطقه را به یکی از پاشنه آشیل های پرتغال تبدیل کرده است . سمدو در حملات به خوبی ظاهر می شود ولی در دفاع عملکرد چندان خوبی ندارد و به راحتی توسط بازیکن تیم مقابل رد می شود تا فرصت ارسال ها برای بازیکن حریف فراهم شود. در جناح چپ نیز داستان همانند جناح راست است حضور ضعیف آنتونس مدافع چپ ختافه در این پست باعث شد که سرمربی پرتغال کوین رودریگز را برای این پست به تیم ملی دعوت کند بلکه مشکل جناح چپ دفاعی حل شود. یکی دیگر از نقاط ضعف این تیم جایگیری نادرست بازیکنان است که با فاصله زیادی با هم در دفاع می ایستند و وقتی که تیم مقابل با پاس های کوتاه و فاصله کم که به نوعی تیکی تاکایی می باشد می تواند دفاع پرتغال را دچار بحران کند . تیم ملی مکزیک در جام کنفدراسیون ها از این موضوع به خوبی استفاده کرد و توانست پرتغال را در اولین بازی گروهی متوقف کند . شاگردان سانتوس در خنثی کردن ضد حملات نیز ضعیف عمل می کنند . وقتی که تیم مقابل ضد حمله ای را ترتیب می دهد می تواند با سرعت دادن به این کار به راحتی به دروازه تیم پرتغال راه پیدا کند . عدم حضور مدافع میانی کار آمد در کنار په په باعث می شود که په په در عمل خنثی کردن تک و تنها بماند .
اسپانیا:
لاروخا با ویرانگرهای سرعتی
دومین تیم انتخاب شده در گروه B ، اسپانیا قهرمان جام جهانی در سال 2010 و قهرمان یورو 2008 و 2012 می باشد . ماتادور ها برای چهاردمین بار در جام جهانی شرکت می کنند . اسپانیا بدون شک یکی از قوی ترین تیم های حال حاضر جام جهانی است ولی مدتی است دچار بحران هستند . عدم موفقیت جام جهانی 2014 و سپس یورو 2016 باعث شد سران اسپانیا به فکر پوست اندازی و جایگزینی نسل جوان باشند . پس از ناکامی و حذف در مرحله یک شانزدهم مقابل ایتالیا به همکاری با ویسنته دل بوسکه پایان داده شد تا ژولیان لوپتگی سرمربی سابق پورتو جایگزین او شود . شاگردان لوپتگی در گروه G انتخابی جام جهانی با کشور های لیختین اشتاین ،آلبانی ، مقدونیه ،رژیم اشغالگر قدس و ایتالیا هم گروه شد . گروه آن ها نیز همانند گروه پرتغال ،گروهی آسان و مهمترین رقیب آن ها ایتالیا بود . اسپانیا در اولین گام به مصاف لیختین اشتاین رفت و با 8 گل این تیم را شکست داد.
اسپانیا شروع عالی ای داشت . آن ها سپس در دومین گام به مصاف ایتالیا پر قدرت رفت . آن ها به دنبال انتقام شکستشان در یورو گذشته بودند. بازی پایپای بود و با گل های متقابل ویتولو و ده روسی با تساوی 1-1 به پایان رسید. ماتادور ها پس از این تساوی به ترتیب به مصاف مقدونیه ، آلبانی و رژیم اشغالگر قدس رفتند . کسب 4 پیروزی در 5 بازی باعث شد اسپانیا از همان ابتدا صدرنشین گروه شد . آن ها در دور برگشت نیز عملکرد خوبی داشتند و 5 پیروزی در 5 بازی کسب کردند. پیروزی 3 گله مقابل تیم ایتالیا انتقام یورو 2016 را نیز گرفت تا 3 هفته مانده به پایان مرحله گروهی جواز حضور در جام جهانی را کسب کنند.
آنالیز:
تیم ملی اسپانیا از آرایش 4-3-3 استفاده می کند .استفاده از این چیدمان دوحالت دارد اول بحث تهاجمی و دوم مباحث تدافعی است. فرق این دو نوع این است در نوع تهاجمی یک بازیکن به عنوان هافبک تهاجمی قرار می گیرد و نقش تغزیه مهاجمین را برعهده می گیرد ولی در نوع تدافعی این بازیکن نقش هافبک تدافعی را بازی می کند و به مدافعان میانی خود در دفاع کمک می کند.
نقاط قوت:
بدون شک اسپانیا را می توان منتخب لالیگا دانست . حضور بازیکنان با کیفیت هم جوان هم با تجربه ، اسپانیا را به یکی از مدعیان قهرمانی در جام جهانی تبدیل کرده است . حضور داوید دخیا در درون دروازه و زوج سرخیو راموس با جرارد پیکه به همراه جوردی آلبا و دنی کارواخال خط دفاعی این تیم را قوی تر از پیش کرده است . عملکرد موفق هافبک هایی همچون ایسکو ، داوید سیلوا ، سوسو و سرخیو بوسکتس در خط میانی باعث شده بازیکنانی همچون اینیستا ، کوکه و آندر هررا نیمکت نشین شوند . حضور مارکو آسنسیو پدیده جدید لاروخا و رئال مادرید در خط حمله به همراه موراتا و رودریگو مثلث تهاجمی این تیم را ویرانگرتر نشان بدهد . اسپانیا همانند پرتغال تیمی سرعتی است .
حضور فعال جوردی آلبا به همراه دنی کارواخال دو مدافع راست و چپ در حملات باعث شد قدرت تهاجمی اسپانیا افزایش پیدا کند، آن ها علاقه زیادی به ارسال توپ از هر دو جناح بر روی دروازه دارند به دلیل سر زن بودن مهاجمین اسپانیا بیشتر مواقع دروازه تیم حریف را تهدید می کند . یکی دیگر از نقاط قوت اسپانیا ضد حملات است به خصوص که پروسه انتقال توپ از دفاع به حمله را به خوبی انجام می دهند و به راحتی می توانند موقعیت سازی کنند . در آرایش 3-4-4 تهاجمی با 5 بازیکن در ضد حملات حضور پیدا می کنند. ماتادور ها در امر پرس کردن نیز به خوبی عمل می کنند . حضور مارکو آسنسیو و موراتا که هر دو عمل پرس کردن را به خوبی انجام می دهند باعث می شود آنها به راحتی توپ ها را از بازیکنان حریف ربوده و خود را در موقعیت گلزنی قرار بدهند
نقاط ضعف:
مهمترین نقطه ضعف اسپانیا وجود فاصله زیاد بین مدافعان میانی و هافبک تدافعی این تیم است . وجود فاصله زیاد بین سرخیو بوسکتس و زوج راموس-پیکه باعث می شود بازیساز های حریف و حتی مهاجمان تیم مقابل به راحتی با حضور در این فضای باز فرصت گل ایجاد کنند . یکی دیگر از نقاط ضعف اسپانیا ، خنثی کردن ضد حملات حریف است . تیم اسپانیا همانند تیم های دیگر از مدافعین راست و چپش به عنوان بازیکن کمکی در حملات استفاده می کند ولی هرگاه حریف ضد حمله می زند دچار مشکل می شوند. حضور جرارد پیکه مدافع قدرتی در کنار سرخیو راموس که مدافع سرعتی است باعث می شود در ضد حملات حریف، پیکه کند عمل کند و بازیکن تیم حریف به راحتی در مقابل دروازه و سرخیو راموس قرار بگیرد به این دلیل لوپتگی در بازی های مرحله گروهی از کارواخال به عنوان مدافع کناری تدافعی استفاده کرد تا پشتیبانی از فضای خالی پشت پیکه را برعهده داشته باشد.
مراکش:
متکی به دژ دفاعی بتنی
اولین رقیب ما در این گروه مراکش نام دارد تیمی که پس از 20 سال دوباره به جام جهانی برگشته تا برای پنجمین بار حضور در جام جهانی را تجربه کند . این تیم از شمال آفریقا در جام جهانی 1986 برای اولین بار توانست به مرحله بعد صعود کند و در این مرحله با شکست مقابل آلمان غربی از دور مسابقات کنار برود . در سال 1998 نیز شانس صعود به مرحله بعد را داشتند ولی با پیروزی نروژ در مقابل برزیل و با وجود پیروزی مقابل اسکاتلند از صعود به مرحله بعد باز ماندند. مراکش به دنبال بازگشت به دوران اوج بود به همین دلیل هروه رنارد سرمربی فرانسوی که با زامبیا و ساحل عاج، قهرمان جام ملتهای آفریقا شد قرارداد بست تا او رسما هدایت این تیم را برعهده بگیرد، تصمیمی که مثبت بود و باعث اوج گیری دوباره مراکشی ها شد. شاگردان رنارد در گروه C جام ملت های آفریقا با کشور های کنگو ، توگو وساحل عاج هم گروه بود . آن ها با کسب یک باخت در مقابل کنگو و دو پیروزی در مقابل توگو و ساحل عاج به مرحله بعد صعود کردند تا در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف مصر قهرمان بروند و با 2 گل مغلوب این تیم شده و از دور مسابقات کنار بروند . این باخت شروع یک روند صعودی بود چون پس از این باخت به دنبال جواز حضور در جام جهانی بودند . شاگرد رنارد در مسابقات انتخابی جام جهانی در گروه C با کشور های مالی ، گابون و ساحل عاج همگروه شدند تا با کسب 3 پیروزی و 3 تساوی و بدون گل دریافتی و با 12 امتیاز به طور مستقیم به جام جهانی صعود کرد
آنالیز:
تیم ملی مراکش نیز همانند تیم ملی اسپانیا از آرایش 4-3-3 تهاجمی استفاده می کند. در این چیدمان سرمربی فرانسوی با اتکا به بازیکنان تکنیکی و سرعتی که دارد بیشتر روی تدابیر تهاجمی زوم کرده چون در فاز تدافعی مراکشی ها مهره های قدرتمندی دارند که نگرانی از بابت حفظ ساختار تدافعی شان نیست.
نقاط قوت:
مراکش بر خلاف تصور تیمی قدرتمند است . حضور بازیکنان سرعتی در این تیم همانند تیم های دیگر گروه به یک تیم سرعتی تبدیل کرده است . بدون شک قوی ترین نقطه مراکش خط حمله زهر دار آن است که با حضور حکیم زیج هافبک خلاق آژاکس ، یونس بلهاندا هافبک تهاجمی گالاتاسارای ، نورالدین آمربات ستاره سابق واتفورد و فعلی لگناس اسپانیا ، سوفیان بوفال وینگر چپ ساوتهمپتون و خالد بوطالب مهاجم مالاتیا اسپور ترکیه باعث شده مراکش در مسابقات انتخابی 11 گل به ثمر برساند . این تیم بازیکنانی با تجربه همچون مبارک بوصفا و نبیل دیرار در کنار بازیکنان آینده دار همچون امین حارث را نیز در اختیار دارد . مراکش در امر دفاع نیز موفق است به خصوص با نفراتی همچون رومن سایس و مهدی بن عطیه که جزو بهترین مدافعان میانی دنیا هستند. عملکرد درخشان بونو دروازبان خیرونا در درون دروازه باعث شد مراکش در مسابقات انتخابی دروازه اش بسته بماند که در این راه مدافعان میانی اجازه هرگونه ایجاد موقعیت به حریف را ندادند . شاید موفق ترین عملکردشان در مقابل گابن بود که عملکرد موفق این دو فرصت گلزنی از اوبامیانگ را گرفت . بن عطیه به جز عملکرد خوبش در خط دفاع در ضربات سر نیز موفق بود ضمن این که حضور این مدافع باشگاه یوونتوس در ضربات کرنر ، این ضربات را به نقطه قوت این تیم تبدیل کرده است .
نقاط ضعف:
مهمترین نقطه ضعف مراکش جناح راست است. هروه رنارد به دلیل عملکرد ضعیف اشرف حکیمی مدافع راست رئال مادرید در این پست مجبور شد نبیل دیرار که پست اصلی او وینگر راست است را یک خط عقل تر در این پست استفاده کند . تجربه کم دیرار در این پست باعث شد بازیکنان حریف به راحتی از جناح راست دفاع مراکش صاحب موقعیت می شوند. دیگر نقطه ضعف تیم ملی مراکش عکس العمل کند مدافعین میانی این تیم است.
زوج بن عطیه و سایس علی رغم عملکرد خوب در دفاع به دلیل کند بودن عملکرد ضعیفی در خنثی کردن ضد حملات و پاس های ارسالی پشت مدافعین دارند و این موضوع بار ها توسط بازیکنان حریف به عنوان حربه ای برای ضربه زدن به این تیم مورد استفاده قرار گرفته است.
مسیر صعود ایران چیست؟
با تحلیل و آنالیز کلی سه رقیب ایران در گروه B که با سبک و سیاقی شبیه به هم از تنگه جبل الطارق فوتبال بازی می کنند می توان به این نکات توجه ویژه ای داشت تا مسیر صعود را کشف کرد.
1- سرعت: رقبای ایران تیم های سرعتی هستند و دوست دارند به بازی سرعت بدهند. هر چه سرعت بازی بیشتر باشد به نفع آن ها خواهد بود شاید بهترین روش برای جلوگیری از خودنمایی تیم های سرعتی استفاده از دفاع منطقه ای "Zone" باشد . در این نوع دفاع بر خلاف دفاع یار به یار یا Man Marking بازیکنان مناطقی از زمین را پوشش می دهند و مانع حرکت بازیکنان سرعتی می شوند.
2- ضد حملات: هر 3 رقیب ایران در ترتیب دادن ضد حملات ، توانایی بالقوه ای دارند . آن ها می توانند با کمترین تعداد بازیکن در ضد حملات بیشترین موقعیت را کسب کنند . به این دلیل بهترین روش برای مقابله با این ضد حملات حضور مدافعین سرعتی در پست دفاع میانی و راست وچپ است . این پیشگیری باعث می شود در ضد حملاتی که حریف با تعداد بازیکن بیشتری در زمین حریف حضور پیدا می کند، مدافعین به راحتی فضای خالی را پوشش داده و مانع ایجاد موقعیت خطرناک شوند. در مقابل تیم ایران در اجرا ضد حملات به خوبی عمل می کند و باعث می شود مهاجمین بلای جان مدافعان حریف شوند.
3- یورش به رقبا با مدافع چپ: از مهمترین نقاط ضعف تیم های پرتغال و مراکش ، عدم حضور بازیکن خوب در پست مدافع راست است . حضور سمدو در تیم ملی پرتغال و نبیل دیرار در مراکش در این پست می تواند به وینگر ها و مهاجمین ایران در جام جهانی کمک کند تا با زوم کردن در این پست بتوانند ضربه نهایی خود را وارد کنند.
حرف پایانی:
شش ماه تا جام جهانی فرصت مانده،روزهای مهم و حیاتی که می تواند سرنوشت ایران در جام جهانی را رقم بزند . ایران تا به این جای کار با نماینده هایی از اروپا ، آفریقا و آمریکای جنوبی بازی های تدارکاتی برگزار کرده و تنها ونزوئلا سبک بازی مشابه با رقبای ایران داشت. مصافی که نشان داد شاگردان کی روش توانایی مقابله با این سبک از تیم ها را دارند . ایران 4 اردو دیگر تا پیش از آغاز جام جهانی دارد با مشخص شدن حریف ها ، کی روش باید به دنبال برگزاری بازی تدارکاتی با تیم هایی شبیه به پرتغال، اسپانیا و مراکش در جام جهانی باشد تا با آمادگی کافی گام به روسیه 2018 گذاشته و به رویای طرفداران ایرانی جامه عمل بپوشاند.