ایسنا
ایسنا/ یک نشریه آمریکایی در گزارشی با اشاره به تحولات اخیر در مذاکرات سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه برای حل مساله سوریه نوشت: انتظار میرفت که نشست سوچی نقطه عطفی در گفتوگوهای صلح سوریه باشد، اما به نظر میآید که یک اختلاف میان تهران و مسکو بر سر نقش این کشورها در حال ظهور پیدا کردن است.
به نوشته نشریه فارین پالیسی، آخرین دور از مذاکرات نشست ژنو برای دستیابی به توافقی میان دولت بشار اسد و گروههای مسلح درگیر در جنگ سوریه روز چهارشنبه برگزار شد. این رویداد برخلاف نوبتهای قبلی تحتالشعاع نشست دیگری قرار گرفت که یک هفته پیش از آن با شرکت سران روسیه، ایران و ترکیه در شهر سوچی روسیه برگزار شده بود.
این نشریه در تحلیل خود مدعی شده است: در نشست سوچی سه کشور از بازیگران اصلی در سوریه درباره آینده سوریه پس از داعش گفتوگو کردند. انتظار میرفت که این رایزنیها یک نقطه عطف درخصوص آینده این کشور باشد، اما اگرچه این رویداد با تاکید بر نقش حیاتی تهران، مسکو و آنکارا در سوریه شکل گرفت، نشاندهنده اختلافهای در حال ظهور داخلی ایران، میان رئیسجمهور حسن روحانی و سپاه پاسداران درباره سوریه بود و در نتیجه از اختلاف میان دو متحد یعنی ایران و روسیه درخصوص سوریه پرده برداشته است.
تمام شرکتکنندگان در نشست سوچی، ایرانیها، روسها و ترکها بر سر یک مساله توافق داشتند؛ اینکه همه طرفها باید تمامیت ارضی سوریه را حفظ کنند. مسائل دیگری نیز مورد بحث قرار گرفت، همچون چگونگی ادامه فرآیند مناطق کاهش تنش در سوریه که پیشتر در مذاکرات آستانه بر سر آن توافق شده بود.
اما در تهران، تردید نسبت به نقش روسیه و ترکیه در سوریه کماکان ادامه دارد. ایرانیها به ویژه نسبت به وسعت عمل همکاری مسکو با شرکای مختلف در منطقه بیمیل و نگران هستند. ولادیمیر پوتین پیش از نشست، تلفنی با مسوولان برخی کشورهای دیگر که از رقبا و دشمنان ایران محسوب میشوند، یعنی آمریکا، عربستان سعودی، اسرائیل و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس گفتوگو کرده بود. از این رو، تهران بهطور طبیعی نگران است که بالای سرش توافقاتی در حال انجام است که به ضررش هستند.
دو روز پیش از نشست سوچی، ولادیمیر پوتین در همین شهر دیداری چهار ساعته با بشار اسد داشت. از اخباری که رسانههای ایران پوشش دادند اینگونه برمیآید که جمهوری اسلامی حتی پیش از انجام این دیدار، از آن اطلاعی نداشت. اما این تصمیم پوتین بود که در تماسی تلفنی با دونالد ترامپ پیش از نشست سوچی، وی را در جریان برنامههای مسکو قرار دهد که ظاهرا ایران را به شدت دلخور کرد. ایرانیها رویکرد پوتین را اینگونه تعبیر کردند که رئیسجمهور روسیه قصد داشته آمریکا را نرم کند تا با این رویداد بهطور خصمانه برخورد نکند. البته طبیعی است که آمریکا به هیچ روی میل ندارد که حضور ایران در سوریه نهادینه شود. ایرانیها نیز به درستی نگرانند که آرام کردن واشنگتن تنها به بهای نفوذ تهران و منافعش در سوریه پس از جنگ ممکن خواهد بود.