رویداد24 / رئیس اتاق بازرگانی ایران و امارات بر این عقیده است که گمرک در ورود کالاهای دور از ذهن و غیرضروری هیچگونه تقصیری ندارد و مقصران اصلی همان افرادی هستند که مجوز ورود کالاهایی از قبیل شتر، زیرشلواری و چوب بستنی را میدهند. افزایش تعرفه واردات بهترین راهحل برای جلوگیری و کاهش کالاهای غیرضروری است.
مسعود دانشمند، رئیس اتاق بازرگانی ایران و امارات با اشاره به انتقادات اخیر به برخی از کالاهای وارداتی مانند شتر و غیره، گفت: زمانی که واردات یک کالایی مجاز باشد، واردکننده هم به این نگاه میکند که کالای وارداتیاش بازار مصرفکننده دارد یا نه؟ طبیعتاً اگر یک کالایی بازار نداشته باشد واردکننده هم اقدام به واردات نمیکند.
این فعال و کارشناس اقتصادی بابیان اینکه نیاز همواره وجود دارد و ما باید موضوع «نیاز» را موردبحث و بررسی قرار دهیم، خاطرنشان کرد: ما نباید بگوییم برخی از کالاها چرا وارد میشود؟ زیرا اگر اجازه واردات ندهیم یا بهصورت قاچاق وارد میشود و یا کمبود خود را به شیوههای مختلف نشان خواهد داد.
دانشمند، ادامه داد: هرگاه صحبت از واردات میشود میگویند گمرک مقصر است، گمرک در اینگونه مسائل اصلاً مقصر نیستند. مقصر افراد و نهادهایی هستند که ورود اینگونه کالاها را صادر میکنند. وزارت صنعت معدن و تجارت باید در تعرفههای واردات کالاهایی که کمی دور از ذهن است، تجدیدنظر کند و ورودشان را سخت یا ممنوع کند. هر جنسی که وارد گمرک میشود اگر ورودش مجاز باشد، آن را ترخیص میکنند.
عضو اتاق بازرگانی ایران و امارات بابیان اینکه هرگاه صحبتی در این خصوص میشود همه بار را بر گردن گمرک میاندازند، تصریح کرد: بعضاً انتقاداتی در خصوص ورود کالاهای دور از ذهنی مانند سنگپا، شتر، چندین تن زیرشلواری، چوب بستنی و غیره میشود که صحیح است و من هم قبول دارم؛ اما برای اینکه جلوی اینها گرفته شود باید تعرفه این کالاها افزایش پیدا کند که ورود این کالاها برای واردکننده صرف نکند. به معنای دیگر باید دیوار تعرفهای برای اینگونه کالاها بلندتر شود.
مسعود دانشمند، در همین رابطه افزود: ما اگر زیرشلواری ایتالیایی نپوشیم اشکالی دارد؟ اگر سنگپای چینی به پایمان نزنیم مشکلی دارد؟ اگر چوب بستنی از چین وارد نکنیم ایرادی دارد؟
این کارشناس در ادامه خاطرنشان کرد: در خصوص ورود برخی از کالاها باید بروند قیمت واردات آن و قیمت تولید آن در داخل را برآورد کنند و ضرورت ورود آنها را بررسی کنند و با این ابعاد به تعرفه این کالاها بپردازند. در این صورت میتوان به تولیدکننده داخلی در خصوص فروش کالاهایش کمک کرد.
دانشمند بابیان اینکه زمانی که میخواهیم یک کالایی را در داخل تولید کنیم باید قیمت واردات تعرفه آن را بالا ببریم، تصریح کرد: قیمت وارداتی برخی از کالاهای دور از ذهن که توان تولید داخلی آنهم وجود دارد باید افزایش پیدا کند، بهطور مثال اگر تعرفهی کالایی 10 درصد است باید به 30 درصد یا بالاتر افزایش پیدا کند. درست همانند کاری که با واردات خودرو شد و اعلام شد که برخی از خودروهای وارداتی باید تعرفه 90 درصدی داشته باشند.
مسعود دانشمند با اشاره به حجم واردات و صادرات کشورمان در چند ماه اخیر، گفت: صادرات ما به نسبت وارداتمان کاهش پیداکرده است. البته صادرات غیرنفتی ما نسبت به سال گذشته یک درصد افزایش داشته است؛ اما درمجموع صادراتمان نسبت به وارداتمان کاهش پیداکرده و تراز بازرگانی ما منفی شده است. به معنای دقیقتر یعنی ما در امر صادرات موفق نبودهایم. یکی از راههای کمک به صادرکنندگان این است که جلوی واردات کالاهای مشابه گرفته شود و بعد عوامل مؤثر در قیمت کالای صادراتی و بازار هدف را نگاه کنند و بررسی کنند که چهکارهایی باعث رقابتی شدن کالای ما در بازار هدف خواهد شد. درنهایت بازهم میگویم که ما نمیتوانیم جلوی ورود کالاهای مجاز را بگیریم و تنها راهحل بالا بردن میزان تعرفه است.